Hoelang duurt het om mijn auto op te laden?

Hoelang het duurt om je elektrische auto op te laden, hangt af van het type laadstation, het automodel, je rijsnelheid en verkeerscondities.

Hoelang duurt het om mijn auto op te laden?

Hoelang het duurt om je elektrische auto op te laden, hangt af van het type laadstation, het automodel, je rijsnelheid en verkeerscondities.

De tijdsduur is afhankelijk van verschillende variabelen, zoals de status van de batterij, het vermogen van de batterij en het vermogen en de instellingen van de laadpaal. Plug-in hybride auto's hebben 1 tot 4 uur nodig om de batterij volledig op te laden. Volledig elektrische auto’s moeten 4 tot 8 uur laden.

Auto’s staan gemiddeld zo’n zo’n 14 uur thuis en 8 uur op het werk. Als je zowel thuis als op het werk toegang tot een laadpaal hebt, is er alle tijd om je auto volledig op te laden.

Aan een stopcontact:
Wees gewaarschuwd als je je elektrische auto aan een gewoon stopcontact oplaadt. Je hebt dan een speciale laadkabel nodig. Namelijk eentje die kortsluiting en oververhitting kan voorkomen. Ook moet het stopcontact zich dan vlak bij je auto bevinden. Maak nooit gebruik van een verlengsnoer bij het opladen van je auto!

Aan een laadpaal:
Dit is de meest aanbevolen laadmethode. Hij is veilig en verantwoord en je maakt efficiënt gebruik van het vermogen van je auto en je energiebron (thuis of bij een bedrijfspand). Een laadpaal laadt tot 8 keer sneller dan een regulier stopcontact. Dat betekent dat alle elektrische auto's tussen 1-4 uur volledig opgeladen kunnen worden.

Hoe lang het laden precies duurt, hangt samen met waar je woont, de status en het vermogen van je auto-accu, de buitentemperatuur, het eigen gewicht van je auto, de laadaccessoires die je gebruikt en je persoonlijke rijstijl.

Als de helft van de totale laadtijd verstreken is, zal de accu al voor 80% geladen zijn. De laatste 20% van de accu wordt geladen via zogeheten ’trickle charging’ of ’drip charging’. Deze methode behoudt de kwaliteit van de accu en zorgt ervoor dat hij zo lang mogelijk meegaat.

Aan een snellader:
Snelladers zijn meestal te vinden buiten de steden en langs de snelwegen. Door de relatief hoge kosten van de hardware zelf en de installatie, worden zulke laadstations vrijwel uitsluitend aangekocht en geïnstalleerd op verzoek van gemeenten. Hoewel een snellader razendsnel oplaadt (20-30 minuten), kan het je elektrische auto tot slechts 80% opladen.

Wil je de precieze laadtijd weten van een type laadpaal en/of auto? Klik dan hieronder, kies een auto en bekijk de specificaties!


Meer hulp nodig?

Bekijk meer veelgestelde vragen

Heb je meer hulp nodig? Laat het ons hier weten.