SNELLADEN

Snelladers voor elektrische auto's van EVBox

Snelladers leveren de stroom rechtstreeks aan de accu van een elektrische auto, waardoor de laadtijd een stuk korter is en het rijbereik snel toeneemt.

WE ZIJN KLAAR OM SNELLER TE LADEN

Snelladen stimuleert elektrisch rijden

icon_decreased_charging_time.svg

Verkort laadtijden

Snelladers zijn aanzienlijk sneller dan reguliere AC-laadpalen en hebben zo'n 15 tot 45 minuten nodig om de meeste elektrische auto's tot 80 procent vol te krijgen. Ideaal om onderweg makkelijk en snel op te laden.

icon_customer-heart.svg

Trek trouwe klanten aan

Nu steeds meer bestuurders elektrisch gaan rijden, zoeken zij naar een vertrouwde locatie om hun elektrische auto's op te laden. Voor bedrijven die zich op deze doelgroep richten, is het aanbieden van laadpalen een goede manier om nieuwe klanten te binden.

icon_lightbulb-plant.svg

Maak positieve impact

Met meer snelladers langs de weg is een kleinere actieradius een minder groot probleem. Met de hulp van jouw bedrijf wordt elektrisch rijden nóg populairder.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt snelladen (DC)?

Er zijn twee soorten laadpalen: AC en DC. Het is hierbij belangrijk om rekening te houden met het volgende: stroom van het elektriciteitsnet is altijd wisselstroom en accu’s van elektrische auto's laden alleen met gelijkstroom. Dat betekent dat de stroom op een bepaald moment moet worden omgezet. Het verschil tussen AC- en DC-laadpalen is of de stroomomvormer zich in de elektrische auto of daarbuiten bevindt.

  • AC-laadpalen leveren wisselstroom (AC) aan een AC/DC-omvormer die in de auto is ingebouwd.
  • DC-laadpalen zetten wisselstroom zelf om voordat dit de auto ingaat en leveren in plaats daarvan gelijkstroom (DC) aan de accu van de elektrische auto.

Bij snelladen (DC) kan de omvormer aanzienlijk groter zijn, omdat deze zich buiten de elektrische auto bevindt. Omdat de stroom al is omgezet in gelijkstroom op het moment dat de stroom de auto ingaat, is het mogelijk om een hoger vermogen te leveren.

Dankzij deze laadtechniek kunnen snelladers tot wel 350 kW aan vermogen leveren en een elektrische auto in vijftien minuten volledig opladen. Hierdoor zijn snelladers ideaal voor korte stops, wagenparken en een uitkomst voor zowel passagiersauto's als bussen en vrachtwagens.

Wil je meer weten? Lees dan onze blog over het verschil tussen wisselstroom en gelijkstroom.

Hoeveel kilowatt (kW) kan een snellader leveren?

Het aantal kilowatt dat een snellader kan leveren, is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder de locatie, het automerk en -model.

In het algemeen zijn er twee verschillende soorten snelladers: standalone en gesplitst.

  • Standalone: deze laadpalen bestaan uit één enkele unit en kunnen doorgaans tussen de 50 kW en 250 kW aan vermogen leveren.
  • Gesplitst: dit type laadpalen bestaat uit twee hoofdcomponenten: een user unit en een power unit. Deze leveren gewoonlijk tussen de 175 kW en 350 kW.

Wij bieden snelladers met een vermogen van 50 kW tot wel 350 kW.

Wil je meer over dit onderwerp weten? Lees onze blog waar snelladen verder onder de loep wordt genomen.

Hoe snel laden snelladers?

Er zijn een aantal factoren van invloed op de laadsnelheid van elektrische auto's met het gebruik van snelladers. Omdat de AC/DC-omvormer zich in de snellader zelf bevindt, kan het laden van een elektrische auto met een snellader aanzienlijk sneller gaan dan met een reguliere AC-laadpaal.

De overige factoren die van invloed zijn op de laadsnelheid zijn onder andere: de laadstroom van de accu, de weersomstandigheden (accu’s laden langzamer op als het koud is), het laadvermogen van de accu en uiteraard het vermogen van de laadpaal.

Laadstroom van de accu: vanwege bepaalde instellingen voor een langere levensduur van de accu en de veiligheid van het proces, gaat de laadsnelheid aanzienlijk omlaag bij het laden van de laatste 20 procent. Snelladen met gelijkstroom brengt een accu van een elektrische auto in relatief korte tijd op 80 procent, vergeleken met het laden via wisselstroom. Het laden van de laatste 20 procent gaat een stuk langzamer. Dat is de reden waarom jouw accu er wellicht net zo lang over doet om van 80 naar 100 procent te gaan als de tijd die het duurt om 80 procent vol te geraken.

Weersomstandigheden: de temperatuur waarin je jouw elektrische auto laadt, kan van invloed zijn op de laadsnelheid. Koude temperaturen kunnen een negatief effect op laadsnelheden hebben, omdat lithium-ion-accu’s, die worden gebruikt in veel elektrische auto's, zeer gevoelig zijn bij lage temperaturen.

Vermogen van de laadpaal: de stroomuitvoer van een laadpaal heeft uiteraard ook effect op de laadtijd. Door 15 minuten te laden met 100 kW of 350 kW, kun je een aanvullende actieradius tussen de 130 en 480 km krijgen. Bij 50 kW levert één uur laden van een passagiersauto 278 km extra rijbereik op.

Bovendien zeggen we altijd dat de auto de ’baas’ is als het op laadtijden aankomt. Sommige auto's kunnen namelijk meer vermogen aan dan anderen. Zo kan een Tesla Model 3 een vermogen van 250 kW aan, terwijl een Nissan Leaf slechts 50 kW aankan.

Lees onze blog om erachter te komen hoe jij maximaal profiteert van snelladers.

Kunnen alle elektrische auto's snelladen?

De meeste elektrische passagiersauto's kunnen snelladen. Elektrische auto's laden hun accu’s standaard met gelijkstroom. Hoeveel vermogen elke accu aankan, is een ander verhaal. Sommige accu’s laden gemakkelijk met 350 kW, terwijl andere slechts 50 kW aankunnen. Daarnaast heeft een zeer klein gedeelte van de elektrische auto's met kleinere accu’s niet het vermogen om te laden via snelladers. De Fiat 500 biedt bijvoorbeeld geen mogelijkheid tot snelladen. Houd er dus rekening mee of jouw elektrische auto überhaupt kan snelladen en, zo ja, wat het maximale vermogen is dat de auto aankan.

Welke stekker heb je nodig voor snelladen?

Hoewel bijna alle passagiersauto's kunnen snelladen, kan het zo zijn dat je hiervoor een andere stekker nodig hebt dan degene die je gebruikt voor AC-laden.

In Europa zijn er twee standaarden voor DC-connectoren: CCS en CHAdeMO (naast die van de Tesla Supercharger).

Met Combined Charging System (CCS) kun je zowel AC- als DC-laden via dezelfde stekker. Elektrische auto's die zijn uitgerust met CHAdeMO, daarentegen, hebben een afzonderlijke connector voor AC-laden en kunnen niet sneller laden dan 50 kW.

Vanwege deze tekortkoming van CHAdeMo wordt CCS langzaam maar zeker de dominante standaard in Europa en Noord-Amerika en verdwijnt CHAdeMO geleidelijk op beide continenten.

Hoewel er nog steeds meer dan een half miljoen voertuigen met CHAdeMO-connectoren op de Europese wegen rijden, is recentelijk aangekondigd dat CCS2 in Europa de standaard zal gaan worden.

Dit betekent dat een CCS-connector in de toekomst waarschijnlijk noodzakelijk wordt om te kunnen snelladen, in Noord-Amerika en Europa tenminste.

Is snelladen duurder dan AC-laden?

Snelladen kost meestal meer dan het laden van jouw elektrische auto met wisselstroom. Als je voor snelladen kiest, betaal je vaak extra voor het gemak van een kortere laadtijd.

Het prijsverschil is ook afhankelijk van de locatie van de snellader en of je bij de snellader per minuut of per kWh betaalt.

Een goede verhouding tussen prijs en gemak vinden, heeft alles te maken met jouw elektrische auto. Bijvoorbeeld: als het maximale DC-laadvermogen van jouw auto 50 kW is en je een snellader van 250 kW gebruikt, zul je meer betalen dan bij een snellader van 50 kW, terwijl je niet sneller gaat laden.

Uiteindelijk is het antwoord: Ja, snelladen is duurder dan AC-laden. Maar, het is belangrijk om jezelf deze vraag te stellen: "Is het echt noodzakelijk om zo snel te laden of is het ook mogelijk om langzamer te laden?"

Hoe vind ik een snellader?

Snelladers zijn ideaal voor commerciële en publieke locaties. Je vindt ze daarom waarschijnlijk eerder bij winkels en horecagelegenheden, in parkeergarages, bij tankstations en langs de snelweg.

Om een snellader te vinden, kun je het beste Google Maps gebruiken of de EVBox Charge-app.

Is jouw bedrijf klaar om snelladen aan te bieden?

Vul je gegevens in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

EVBox-snelladers

Add extra padding below

Een alles-in-één-laadoplossing

soft_charge-app-map@2x.jpeg
LAADBEHEER

Laadbeheer eenvoudig gemaakt

Met onze laadbeheersoftware volg, beheer en optimaliseer je het laden van elektrische voertuigen op jouw locatie.

  • Stel je eigen laadtarieven in
  • Zet je laadpalen op online kaarten
  • Live inzicht in laadsessies
hard_troniq-50-factory-ecosystem@2x.jpeg
DIENSTEN

Uitgebreide ondersteuning

Onze uitvoerige dienstverlening, onderhoud en training zorgen voor de optimale beschikbaarheid en betrouwbaarheid van jouw laadpalen.

  • Training en certificatie
  • 2 of 3 jaar garantie, verlengbaar tot 5 jaar
  • Lifetime Connectivity
SNELLADERS ZIJN IDEAAL VOOR

Is jouw bedrijf klaar voor snelladers?

Vul je gegevens in en we nemen snel contact met je op. Het is gratis en duurt slechts twee minuten.