Select your location to see tailored content for your region

North America

Subsidies in België

Subsidies voor laadpalen van elektrische wagens

Subsidies voor de aankoop en installatie van laadpalen in België.

Particulier

Subsidie voor thuislaadpalen

Particulieren die tussen 1 september 2021 en 31 augustus 2024 kiezen voor de aankoop en installatie van een laadpaal thuis, hebben recht op een belastingvermindering op deze investering.

Particulier

Minder belasting en lagere kosten

Zowel particulieren als ondernemingen genieten van een belastingvermindering, kosten- of investeringsaftrek op hun laadpalen.

Verdien extra inkomsten

Elektrisch rijden wordt steeds aantrekkelijker. Haal snel rendement uit je investering en genereer extra inkomsten door het instellen van laadtarieven voor bezoekers die op jouw laadpaal laden.

Verklein je ecologische voetafdruk

Vervoer heeft een grote impact op het milieu en is verantwoordelijk voor 20 à 25% van de CO2-uitstoot wereldwijd. Onder aanvoering van minister Lydia Peeters wil de Vlaamse regering tegen 2030 zo veel mogelijk emissievrij verkeer op de Vlaamse wegen. Draag jouw steentje bij en ga groener de weg op.

Zakelijk

Subsidie voor bedrijfslaadpalen

Bedrijven die investeren in publiek toegankelijke laadpalen kunnen rekenen op een verhoogde kostenaftrek voor investeringen tussen 1 september 2021 en 31 augustus 2024. Bedrijven die laadpalen installeren voor eigen gebruik, hebben vanaf 2023 tot en met 2027 recht op een verhoogde investeringsaftrek.

Zakelijk

Minder belasting en lagere kosten

Zowel particulieren als ondernemingen genieten van een belastingvermindering, kosten- of investeringsaftrek op hun laadpalen.

Nieuw verdienmodel

Door de groeiende markt wordt het investeren in laadpalen steeds aantrekkelijker. Haal snel rendement uit je investering en genereer extra inkomsten door het instellen van laadtarieven voor bezoekers met het plaatsen van publiek toegankelijke laadpalen.

Wettelijke verplichting

Tegen 2026 moeten alle nieuwe bedrijfswagens broeikasgasvrij zijn. Daarvoor zijn er laadpalen nodig op het bedrijventerrein én eventueel bij de werknemer thuis. Daarbij gelden er sinds 11 maart 2021 nieuwe verplichtingen voor de installatie van laadpalen voor elektrische wagens op de parkeerterreinen van gebouwen.

Veelgestelde vragen

Particulieren, zelfstandigen en bedrijven komen in aanmerking voor deze subsidie.

Voor het kopen en installeren van een laadpaal kun jij dus een beroep doen op een belastingvermindering en/of kostenaftrek. De hoogte hiervan kan per situatie verschillen, afhankelijk van de beschikbaarheid van de laadpaal en de datum van jouw investering. De specifieke percentages vind je in bovenstaande tabel.

Dat hangt van de situatie af. Er zijn namelijk enkele voorwaarden verbonden aan het type laadpaal.

Particulier

Allereerst moet het een slimme laadpaal zijn. Slim laden is de optimale manier om elektrische auto's te laden, waarbij de laadsnelheid wordt aangepast aan de beschikbare energie op locatie en de capaciteit en vereisten van de elektrische auto. Load balancing, een vorm van slim laden, zorgt ervoor dat de energie veilig en efficiënt wordt verdeeld tussen de laadpalen onderling en alle andere elektrische apparaten op locatie. Zo bespaar jij energiekosten en beperk je kostbare uitbreidingen van het elektriciteitsnet.

De tweede voorwaarde is dat desbetreffende slimme laadpaal uitsluitend met groene stroom laadt, dus met energie die is opgewekt door zonnepanelen en windmolens.

Let op: Het bedrag waarvoor de belastingvermindering wordt berekend, is beperkt tot €1.500 per laadpaal en per belastingplichtige.

Zakelijk

Voor publiek toegankelijke laadpalen geldt als voorwaarde dat deze laadpalen zowel tijdens als buiten de reguliere openingstijden vrij toegankelijk zijn voor derden.

Besloten laadpalen zijn laadpalen die uitsluitend toegankelijk zijn voor bevoegden. Dit kunnen bijvoorbeeld laadpalen zijn op kantoor of andere werkplekken waar alleen werknemers kunnen laden.

Publiek toegankelijke laadpalen zijn laadpalen die openbaar zijn, wat betekent dat iedere bestuurder deze laadpalen kan vinden door middel van apps en online kaarten en deze laadpaal kan gebruiken om zijn/haar elektrische auto te laden. In het algemeen zijn deze laadpalen 24/7 beschikbaar.

Heb je meer informatie nodig?

Neem contact met ons op en ontvang deskundig advies.