Een uitgebreide uitleg over laden voor degenen die overwegen een eerste elektrische auto te kopen of leasen.
De populariteit van elektrische personenauto’s is de afgelopen tien jaar sterk toegenomen en blijft voorlopig ook verder groeien.
De stijgende verkoop van elektrische auto’s, uitgebreide overheidssteun en de voornemens van autofabrikanten wijzen allemaal op een elektrische toekomst.
200K
EV’s in 2021
1,6M
EV's in 2030
20%
aandeel EV in 2030
Elektrische auto’s kunnen ons helpen om de CO2-uitstoot te verminderen en een duurzamere toekomst op te bouwen. Elektrische auto’s bieden ons echter meer dan enkel het verkleinen van onze ecologische voetafdruk.
Ten eerste bieden elektrische auto’s een uiterst comfortabele rijervaring, maximale koppel en soepele besturing (dankzij een laag zwaartepunt). Ook is het een uitkomst om te kunnen laden op je parkeerplek. Elektrische auto’s hebben daarnaast minder onderhoud nodig dan brandstofauto's.
Er zijn veel vragen die een nieuwe of toekomstige EV-rijder kan hebben over het opladen van een elektrische auto.
Voor wie overweegt zijn eerste elektrische auto te kopen, of voor wie er net eentje heeft gekocht, is het rijden met en het opladen van een elektrische auto een totaal nieuwe ervaring.
Op deze pagina vertellen wij je alles wat je moet weten over het opladen van elektrische auto’s en beantwoorden we veelgestelde vragen.
Of je nu op zoek bent naar jouw eerste elektrische auto of een nieuwe overweegt te kopen, het is logisch dat je de opties met elkaar vergelijkt. Één van de grootste verschillen tussen een elektrische auto en een auto met een verbrandingsmotor is de manier waarop je de “tank” vult. Velen vinden de overgang van tanken naar opladen het moeilijkst. Wat als de tank leeg raakt?
De bezorgdheid dat de actieradius te klein is, is in realiteit eerder een psychologisch fenomeen dan dat dit met de daadwerkelijke actieradius van een elektrische auto te maken heeft.
Wist je dat de meerderheid van de huidige bestuurders van een elektrische auto geen enkel probleem ondervindt bij het opladen van hun auto? Het opladen van je accu is zelfs één van de voordelen van elektrisch rijden.
Het grootste verschil tussen rijden op brandstof en rijden op elektriciteit is dat je met elektrisch rijden overal kunt opladen.
Het ligt misschien voor de hand, maar met een brandstofauto kun je zo goed als alleen maar tanken bij een tankstation. Met een elektrische auto daarentegen kun je jouw auto overal opladen: thuis, op kantoor, bij een restaurant, tijdens het boodschappen, terwijl je op straat geparkeerd staat en ook bij een tankstation.
De beslissing om een elektrische auto aan te schaffen en het nadenken over hoe je gaat opladen, gaan hand in hand. Maar, omdat het allemaal iets anders werkt dan je gewend bent, kan het een beetje ingewikkeld lijken.
Als een relatief jonge en snelgroeiende industrie kan de terminologie voor het opladen van elektrische auto’s wat complex zijn. Zo zijn er verschillende kabels, stekkers (die verschillen per land), laadstromen (AC of DC), accu’s, actieradius, het vermogen van een laadpaal, verschillende laadsnelheden en nog meer van dat soort termen. Hoe snel is snelladen? Wat is snelladen eigenlijk precies?
Als je overweegt een elektrische auto te kopen (of net gekocht hebt), is het begrijpelijk dat al deze nieuwe informatie een beetje overweldigend kan zijn.
Lees verder om alles te leren over het opladen van je elektrische auto.
Overal waar je jouw auto kunt parkeren, zou je in theorie ook kunnen laden.
Met de overgang naar elektrisch vervoer wordt de behoefte aan toereikende laadinfrastructuur steeds groter. De overheid, gemeenten en steden implementeren wetten en stimuleren het plaatsen van laadpalen. Ook betreden steeds meer commerciële bedrijven deze nieuwe markt.
Het aantal openbare laadpalen neemt steeds sneller toe en groeit mee met het stijgende aantal elektrische auto’s.
In de toekomst zullen er overal laadpalen te vinden zijn, maar welke plekken zijn eigenlijk het populairst?
Volgens de EVBox Mobility Monitor, waarvoor we duizenden bestuurders van elektrische auto’s (en potentiële EV-rijders) uit heel Europa hebben ondervraagd, zijn dit de vijf populairste plekken om een elektrische auto op te laden:
Met 73 procent is thuisladen de meest gangbare manier om op te laden. Niet geheel verrassend, aangezien jouw elektrische auto dan iedere ochtend volledig is opgeladen. Je laadt bovendien voordeliger, omdat je je eigen energieprijs betaalt.
Bijna de helft van de huidige EV-rijders laadt hun auto regelmatig op de werkplek en nog meer geven aan dat graag te willen doen. Wie wil dat nou niet? Naar kantoor rijden, werken en na het werk weer naar huis rijden in een volledig opgeladen auto is natuurlijk een uitkomst. Steeds meer werkplekken installeren laadpalen vanwege hun duurzaamheidsbeleid, een initiatief om werknemers aan zich te binden en voor de tevredenheid van bezoekers en klanten die elektrisch rijden.
Thuis of op kantoor laden klinkt aantrekkelijk, maar wat als je onderweg bent en snel wilt laden? Veel tankstations bieden tegenwoordig ook snelladers aan. Meer dan een derde van de huidige EV-rijders laadt hun auto daar regelmatig op. Hoewel opladen op kantoor of thuis heel handig is, omdat je tegelijkertijd andere dingen kunt doen, kan het enkele uren duren voordat de accu weer volledig is opgeladen. Met snelladers kun je jouw accu veel sneller opladen (binnen luttele minuten in plaats van uren) en ben je in een mum van tijd weer onderweg.
Bijna een derde van de bestuurders laadt zijn elektrische auto op bij een winkel. Stel je eens voor dat je een film gaat kijken, een hapje gaat eten, een vriend ontmoet voor een kopje koffie of zelfs boodschappen gaat doen en terugkeert bij een auto die volledig is opgeladen. Steeds meer winkels ontdekken de groeiende behoefte aan deze service en installeren laadpalen om aan die vraag te voldoen en nieuwe klanten te werven.
Elke dag verschijnen er meer openbare laadpalen, omdat de overheid, provincies, gemeenten en steden flink investeren in laadinfrastructuur. 20 procent van de EV-rijders maakt gebruik van openbare laadpalen. In verhouding zijn er vijf elektrische auto’s per openbaar laadpunt, een uitstekende score. Naarmate de verkoop van elektrische auto’s toeneemt, groeit ook het aantal beschikbare openbare laadpalen in ons land.
Het laden van een elektrische auto kan op verschillende manieren worden ingedeeld. Een gebruikelijke manier is aan de hand van laadniveau’s. Er zijn drie niveau’s: niveau 1, niveau 2 en niveau 3. Hoe hoger het niveau, des te hoger het laadvermogen en de snelheid waarmee je auto is opgeladen.
Hoe hoger het laadniveau, des te hoger het laadvermogen en de laadsnelheid.
De laadtijd is onder andere afhankelijk van een combinatie tussen het type accu, de laadcapaciteit van de auto en het vermogen van de laadpaal.
Er is sprake van niveau 1-laden wanneer je jouw elektrische auto aansluit op een regulier stopcontact met een standaard stekker. Aangezien een huishoudelijk stopcontact slechts een maximum van 2,3 kW levert, duurt het laden op niveau 1 het langst. Per uur laad je dan slechts 6 tot 8 kilometer rijbereik bij. Aangezien er geen communicatie plaatsvindt tussen het stopcontact en de auto, is deze methode niet alleen langzamer, maar kan dit ook gevaarlijk zijn voor jouw eigen veiligheid en dat van je auto. Daarom raden wij af om te laden op niveau 1, tenzij er sprake is van een noodgeval.
Laden op niveau 2 gebeurt met een laadpaal die aan de muur, op een paal of in de grond is bevestigd. Niveau 2-laadpalen leveren gewoonlijk een vermogen tussen 3,4 kW en 22 kW en zijn meestal te vinden bij woonwijken, openbare parkings, bedrijventerreinen en commerciële locaties, zoals winkelcentra en hotels. Met het maximale vermogen van 22 kW zal de accu van je elektrische auto na een uur een actieradius van ongeveer 120 km hebben bijgeladen. Dit is veel sneller dan laden op niveau 1. In combinatie met de slimme functionaliteiten, online verbinding en extra veiligheid van niveau 2-laadpalen, investeren veel bestuurders van een elektrische auto in een laadpaal voor thuis.
Laden op niveau 3 staat ook bekend als snelladen en gebruikt gelijkstroom (DC) om de accu van een auto op te laden zonder gebruik te maken van de ingebouwde AC/DC-omvormer aan boord van de auto. Zo leveren niveau 3-laadpalen gelijkstroom rechtstreeks aan de accu. Daardoor kun je met niveau 3 meer en sneller stroom leveren, ideaal voor wagenparken en korte stops, zoals bij tankstations langs de snelweg. De laadtijd varieert afhankelijk van het vermogen van de laadpaal en de capaciteit van de auto, maar in het algemeen kunnen niveau 3-laadpalen een auto binnen enkele minuten opladen. Veel korter dan niveau 1 en niveau 2.
Dus, hoe hoger het laadniveau, des te hoger de laadsnelheid. Is het tot zover nog te volgen? Maar, wat is wisselstroom (AC) en wanneer is iets gelijkstroom (DC)? En, waarom is gelijkstroom zoveel sneller?
AC staat voor "Alternating Current" (wisselstroom) en wisselt periodiek van richting. DC staat voor "Direct Current" (gelijkstroom) en stroomt in een rechte lijn. Wisselstroom kan efficiënter over lange afstanden worden vervoerd. Dat is de reden waarom de stroom uit het stopcontact bij jou thuis en op je werk wisselstroom is. Accu’s zijn echter alleen in staat om gelijkstroom op te slaan.
Je hebt het je misschien nooit gerealiseerd, maar telkens wanneer je jouw telefoon (of een ander elektrisch apparaat) oplaadt, zet de oplader de wisselstroom uit het elektriciteitsnet om in gelijkstroom, zodat de batterij van je toestel kan worden opgeladen.
Hetzelfde principe geldt voor elektrische auto's. Het verschil tussen laden met wisselstroom en gelijkstroom hangt allemaal af of er wel of geen omvorming plaatsvindt. Het maakt overigens niet uit op welke manier je laadt, uiteindelijk wordt de accu in de auto altijd opgeladen met gelijkstroom.
Bij een DC-snellader kan de gelijkstroom rechtstreeks in de accu vloeien, terwijl de elektriciteit uit een AC-laadpaal eerst in gelijkstroom moet worden omgezet. Dit proces neemt altijd meer tijd in beslag, omdat de ingebouwde omvormer in de auto slechts een beperkte hoeveelheid elektriciteit kan verwerken.
Nu je weet waar je kunt laden, wat de verschillende type laadpalen zijn en het verschil tussen wisselstroom en gelijkstroom kent, zul je het antwoord op de volgende vraag beter begrijpen: "Hoelang duurt het om mijn elektrische auto op te laden?".
Naast het vermogen van de laadpaal hangt de exacte laadtijd af van de grootte van de accu van je auto, de laadcapaciteit hiervan en een aantal andere factoren.
Om je een concrete schatting te geven, hebben we hieronder een overzicht met laadtijden van doorsnee elektrische auto’s. In dit overzicht wordt gekeken naar vier gemiddelde accugroottes en een aantal verschillende laadvermogens. Voor een gedetailleerd overzicht van een specifiek model, kijk je op onze pagina met informatie over alle elektrische auto's.
Type auto |
Klein |
Gemiddeld |
Groot |
Bestelbus |
Gemiddelde accugrootte > Vermogen v |
25 kWh |
50 kWh |
75 kWh |
100 kWh |
2,3 kW |
10u30m |
24u30m |
32u45m |
43u30m |
7,4 kW |
3u45m |
7u45m |
10u00m |
13u30m |
11 kW |
2u00m |
5u15m |
6u45m |
9u00m |
22 kW |
1u00m |
3u00m |
4u30m |
6u00m |
50 kW |
36 min |
53 min |
1u20m |
1u48m |
120 kW |
11 min |
22 min |
33 min |
44 min |
150 kW |
10 min |
18 min |
27 min |
36 min |
240 kW |
6 min |
12 min |
17 min |
22 mi |
*Geschatte tijd om de accu van 20 procent tot 80 procent op te laden.
Enkel ter illustratie: Dit overzicht geeft geen exacte laadtijden weer, sommige auto’s zullen bepaalde vermogens niet aankunnen en/of ondersteunen geen snelladen.
Hoe groter de accu, des te langer het duurt om deze op te laden. De accugrootte van een elektrische auto wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh), wat zoiets is als een liter brandstof voor auto’s met een verbrandingsmotor. 1 kWh is gelijk aan de hoeveelheid energie die nodig is om een apparaat van 1000 watt een uur lang te laten werken. De meeste accu's voor elektrische personenauto's van tegenwoordig zitten tussen de 25 en 100 kWh.
Het vermogen dat een auto aankan, verschilt per voertuig en kan zelfs variëren per uitvoering van een specifiek model. Het laadvermogen, gemeten in kW, wordt zowel voor laden met wisselstroom als met gelijkstroom aangegeven. Beide hebben een groot effect op de laadtijd. Bijvoorbeeld: als twee auto's met dezelfde accugrootte naast elkaar worden opgeladen aan dezelfde snellader, maar de ene auto kan 50 kW vermogen aan en de andere maar liefst 250 kW, dan zal de tweede auto veel sneller opladen dan de eerste.
De verschillende vermogens van een laadpaal spelen een belangrijke rol in hoe lang het duurt om een elektrische auto op te laden. Hoe hoger het vermogen (in kW) van een laadpaal, des te sneller het laden zal verlopen, ervan uitgaande dat jouw auto dit vermogen aankan natuurlijk.
Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar hoeveel elektriciteit er nog in jouw auto zit wanneer je met laden begint, heeft ook invloed op hoe lang het duurt om op te laden. Net zoals bij het tanken van brandstof in een auto met verbrandingsmotor, verschilt de laadtijd wanneer je een halfvolle accu hebt of een accu die bijna leeg is.
Bij laden met wisselstroom is de stroomtoevoer naar een elektrische auto vlak, wat betekent dat hij continu met dezelfde snelheid wordt geladen. Terwijl de accu bij laden met gelijkstroom een snellere stroomtoevoer aankan en, naarmate de accu voller raakt, minder stroom begint te vragen. De reden hiervoor is dat de elektrische auto zijn accu niet wil beschadigen. Met gelijkstroom gaat het eerste stuk laden (tot 80 procent) dus sneller dan de laatste 20 procent, dat ongeveer evenveel tijd in beslag kan nemen als de eerste 80 procent.
Een andere factor die de laadtijd bepaalt, is het weer. Accu's werken het efficiëntst tussen 20°C en 25°C, waardoor het langer duurt om een auto op te laden bij kouder of extreem warm weer.
Net als bij de laadtijden van een elektrische auto, hangen de laadkosten ook af van meerdere variabelen, zoals de laadlocatie of het type auto.
Voor we daar dieper op ingaan, volgen hier de geschatte kosten voor het laden van vier verschillende auto’s (met accu’s van klein naar groot) aan drie verschillende soorten laadpalen, zodat je een idee krijgt wat de laadkosten voor je nieuwe elektrische auto ongeveer zouden kunnen zijn.
Automodel |
Accugrootte |
Thuis |
In het openbaar |
Snelladen |
24 kWh |
€6,48 |
€9,84 |
€14,40 |
|
40 kWh |
€10,8 |
€16,40 |
€24,00 |
|
75 kWh |
€20,25 |
€30,75 |
€45,00 |
|
90 kWh |
€24,30 |
€36,90 |
€54,00 |
Let op: Bovenstaande tarieven zijn een benadering van de werkelijke situatie. De berekeningen zijn de gemiddelde kosten om een accu volledig van 0 tot 100 procent te laden, wat in de praktijk nauwelijks voorkomt.
Het eerste waar je op moet letten bij het berekenen van de laadkosten van een elektrische auto, is de grootte van de accu. Hoe groter de accu, des te meer kilowattuur (kWh) deze kan opslaan. Hoe meer kilowattuur (kWh) de accu kan opslaan, des te meer elektriciteit nodig is om de accu te vullen. Hoe hoger het vermogen, des te meer je moet betalen om de accu te vullen.
Auto’s met een grotere accu kosten meer om op te laden, maar kunnen vaak ook verder rijden op één laadbeurt.
Een Porsche Taycan 4S met een accu van 90 kWh kost bijvoorbeeld ongeveer 21,60 euro om thuis volledig op te laden en heeft een actieradius van ruim 370 km. Bij een Fiat 500e met een veel kleinere accu van 24 kWh kost het je minder om op te laden, maar deze auto heeft een actieradius van zo’n 140 km.
Als je eenmaal weet hoe groot de accu van je nieuwe elektrische auto is (uitgedrukt in kWh), kun je een schatting maken van wat het laden kost op verschillende type laadpalen. De drie algemene opties zijn thuis laden, op openbare laadpalen of met snelladers.
Thuisladen is de goedkoopste manier om je auto op te laden. Omdat er geen tussenpersoon tussen jou en de energie zit, betaal je altijd het goedkoopste energietarief.
De kosten om thuis te laden, zijn eenvoudig te berekenen. Pak je laatste energierekening erbij, zoek de prijs per kWh die je thuis betaalt en vermenigvuldig die met de grootte van jouw accu.
Binnen Europa was de prijs voor elektriciteit in de eerste helft van 2021 gemiddeld ongeveer €0,23 per kWh. Voor België was het gemiddelde toen €0,27 per kWh.
Dit betekent wanneer je een Tesla Model S met een 75 kWh-accu hebt gekocht en je €0,27 per kWh in rekening wordt gebracht voor je elektriciteit, je slechts €20 betaalt om je elektrische auto volledig op te laden.
Deze berekening is uitsluitend bedoeld als voorbeeld. Er wordt bijvoorbeeld geen rekening gehouden met het accupercentage of de weersomstandigheden.
Openbare laadpalen kun je terugvinden bij kantoren, stations, langs snelwegen, in parkeergarages, naast winkelcentra, restaurants, hotels, etcetera. Er zijn genoeg kleine en grote bedrijven die investeren in laadinfrastructuur. Tegelijkertijd steken de overheid, gemeenten en steden flink wat geld in hun laadinfrastructuur voor het stimuleren van de energietransitie. Beide trends zorgen ervoor dat het aantal laadpalen op een verscheidenheid aan locaties toeneemt.
Openbare laadpalen kunnen zowel reguliere laadpalen (AC) als snelladers (DC) zijn. Omdat er een tussenpersoon is die de dienst levert, kom je bij openbare laadpalen meestal een hogere prijs tegen dan met het thuisladen. Wat het kost om je elektrische auto volledig op te laden, hangt af van wat de tussenpersoon in rekening brengt voor deze dienst.
In sommige gevallen, zoals bij werkplekken en kantoren, is de tussenpersoon de werkgever zelf en kan deze het gebruik van laadpalen als een gratis extraatje aanbieden of hiervoor iets minder in rekening brengen. Onder andere parkeergarages en winkelcentra zullen de prijs juist verhogen om winst te maken. Restaurants en hotels gebruiken laadpalen weer als een manier om nieuwe klanten aan te trekken.
De laadtarieven worden daarnaast op verschillende manieren berekend. Dit zijn de vier meest voorkomende manieren:
Bijvoorbeeld: een exploitant rekent een energietarief van €0,30 per kWh plus €1 servicekosten. Als je een auto met een accu van 75 kWh oplaadt, zoals een Tesla Model S, kost het je €23,50 om deze volledig op te laden. Het hangt dus voornamelijk van de exploitant af wat het laden kost.
Laden met gelijkstroom is de snelste manier om een elektrische auto te laden. Afhankelijk van het vermogen en de laadcapaciteit van jouw auto, duurt het waarschijnlijk ergens tussen zeven minuten en een uur om je elektrische auto tot 80 procent te laden. Met zulke snelheden zijn snelladers ideaal voor onderweg, zoals bij wegrestaurants, tankstations of supermarkten.
Snelladers zijn echter ook het duurst. Om deze laadsnelheid mogelijk te maken, moeten snelladers namelijk grote hoeveelheden elektriciteit leveren aan de accu van een auto. In tegenstelling tot 22 kW, het maximale vermogen van de meeste reguliere laadpalen (op wisselstroom), laden snelladers meestal tussen 50 kW en 350 kW.
De infrastructuur voor snelladers is een stuk duurder om aan te leggen en te beheren. Naast de premie voor het gemak van snelladen brengen exploitanten je indirect dus ook de installatie- en onderhoudskosten in rekening. In sommige gevallen vragen deze exploitanten het dubbele of zelfs het driedubbele van de kosten per kWh die je gewend bent op reguliere laadpalen te betalen. De kosten van snelladen variëren van €0,60 per kWh met servicekosten van €2 tot een vast tarief van €0,88 per minuut. De prijs voor een volle accu van de eerder genoemde Tesla Model S komt met snelladen op zo’n €45 uit. De kosten zijn hierdoor vergelijkbaar met de kosten van het tanken met fossiele brandstoffen. Als bestuurder van een elektrische auto maak je echter incidenteel gebruik van snelladers.
Één van de vragen die toekomstige EV-rijders ons voortdurend stellen, is of het opladen van een elektrische auto goedkoper is dan het tanken van een auto op fossiele brandstof. Zoals je misschien al hebt geraden, is het antwoord op die vraag een volmondig ‘ja’.
Als je er rekening mee houdt dat de meeste EV-rijders thuis laden, af en toe laden tijdens het winkelen of op het werk en uitsluitend tijdens lange ritten snelladen, is het laden van een elektrische auto in het algemeen een stuk goedkoper dan het tanken van een brandstofauto met benzine of diesel. Ook al kunnen de laadkosten van sommige incidentele laadsessies hoog uitvallen.
Een andere vraag die veel toekomstige EV-rijders stellen voordat ze een elektrische auto kopen, is: "Hoe ver kan ik rijden met mijn nieuwe elektrische auto?". In andere woorden willen ze eigenlijk weten of ze tijdens een lange rit onderweg niet te vaak moeten stoppen om te laden. Dit is één van de grootste verschillen met het rijden in een auto met verbrandingsmotor.
In de beginjaren van de elektrische auto vreesden veel potentiële EV-rijders voor een te kleine actieradius. Tien jaar geleden had de bestverkochte elektrische auto, de Nissan LEAF, een maximale actieradius van 175 km. Tegenwoordig is de gemiddelde actieradius van de elektrische auto 313 km, bijna het dubbele. Veel elektrische auto’s hebben zelfs een actieradius van meer dan 500 km, wat meer dan genoeg is voor het dagelijkse woon-werkverkeer.
95 km
Kleinste
314 km
Gemiddelde
640 km
Grootste
De meeste EV-rijders laden hun auto niet dagelijks. Wist je dat de Belgen gemiddeld 11,8 km per dag rijden?
Het woon-werkverkeer in België is gemiddeld nog geen 28 km en komt niet in de buurt van de maximale actieradius van een nieuwe elektrische auto, ongeacht het merk of model. Zelfs de Nissan LEAF uit 2010 biedt genoeg rijbereik. Voor een gedetailleerd overzicht van de actieradius van elk model, neem je een kijkje op onze pagina met specificaties van elektrische auto's.
Aangezien de accu het duurste component van een elektrische auto is, is het begrijpelijk dat je wilt weten hoelang de accu van je nieuwe elektrische auto meegaat.
Net als alle lithium-ion-accu’s, gaan accu’s van elektrische auto’s na verloop van tijd achteruit.
Een accu verliest geleidelijk aan capaciteit, met een gemiddelde daling van 2,3% per jaar.
Dat betekent dat als je vandaag een elektrische auto koopt met een actieradius van 240 km, de accu na vijf jaar 27 km van deze actieradius kwijt is. Veel fabrikanten geven ook garantie op de accu, meestal tussen de vijf en tien jaar.
Na 10 tot 20 jaar bestaat de kans dat je de accu van jouw elektrische auto moet gaan vervangen. Er zijn echter manieren om de levensduur van de accu te verlengen.
Veel van de bovenstaande hoofdstukken beantwoorden vragen over de aankoop van een nieuwe elektrische auto. Terwijl je waarschijnlijk nog niet eens hebt nagedacht over laadkabels en connectoren. Hoewel dit niet het interessantste onderwerp is, is het goed meer te weten over de vele verschillende laadkabels en connectoren.
Er is momenteel nog geen universele standaard voor laadkabels en connectoren. Als gevolg hiervan gebruiken fabrikanten verschillende technologieën, vergelijkbaar met het verschil tussen de opladers van Apple en die van Samsung. Voor meer informatie over een specifieke auto en de bijbehorende connector, ga je naar onze infopagina.
Laadkabels zijn er in vier modi. Let op: Deze modi zijn niet een-op-een te vergelijken met de eerdergenoemde laadniveau’s.
Modus 1-laadkabels worden in principe niet gebruikt om elektrische auto's op te laden. Deze kabel wordt alleen gebruikt voor lichte elektrische voertuigen, zoals e-bikes en e-scooters.
Wanneer je een elektrische auto koopt, wordt deze meestal geleverd met een modus 2-laadkabel. Je kunt deze kabel in jouw stopcontact steken en gebruiken om je auto te laden met een maximaal vermogen van 2,3 kW.
Een modus 3-laadkabel verbindt je auto met een laadpaal en is de meest voorkomende manier van laden (AC).
Modus 4-laadkabels worden gebruikt bij snelladen. Deze kabels, die ontworpen zijn om gelijkstroom (DC) over te brengen, moeten worden aangesloten op een snellader en zijn vaak vloeistofgekoeld om oververhitting tegen te gaan.
De laadkabel is een stekker die je in de connector van een elektrische auto steekt.
Deze laadkabels kunnen verschillen aan de hand van het merk van de auto en het land waarin de auto is gemaakt. Ook verschillen de laadkabels hierdoor in vermogen waarmee ze kunnen laden.
Type |
Ontwerp |
Vermogen* |
Regio |
Type 1 |
Tot 7,4 kW |
Japan en Noord-Amerika |
|
Type 2 |
Tot 22 kW voor privé laden Tot 43 kW voor openbaar laden |
Europa en wereldwijd |
|
GB/T |
Tot 7,4 kW |
China |
*De weergegeven getallen zijn het maximale vermogen van een laadkabel. Deze getallen geven niet het werkelijke of gemiddelde vermogen weer, omdat dit onder andere ook afhankelijk is van de laadpaal en de elektrische auto.
Type |
Ontwerp |
Vermogen* |
Regio |
CCS1 |
Tot 350 kW |
Noord-Amerika |
|
CCS2 |
Tot 350 kW |
Europa |
|
CHAdeMO |
Tot 200 kW |
Japan |
|
GB/T |
Tot 237,5 kW |
China |
*De weergegeven getallen zijn het maximale vermogen van een laadkabel. Deze getallen geven niet het werkelijke of gemiddelde vermogen weer, omdat dit onder andere ook afhankelijk is van de laadpaal en de elektrische auto.