Select your location to see tailored content for your region

North America

Thuislader

Laadstations voor thuis

Laad met vertrouwen vanuit het comfort van jouw huis met onze intuïtieve laadoplossingen.

EVBox Livo laadstation
Nieuw

EVBox Livo 2

Topklasse thuislader, nu met verbeterde mogelijkheden voor opladen met zonne-energie

 • 7.4 kW / 11 kW / 22 kW
 • Residentieel
EVBox Livo laadstation

EVBox Livo

Het best beoordeelde thuislaadstation

 • 7.4 kW / 11 kW / 22 kW
 • Residentieel

Ontgrendel de volledige potentie van jouw laadpaal

Gemakkelijk, slim en inzichtelijk. Met EVBox Everon-app kun je het laden van elektrische auto's volgen, beheren en optimaliseren onder jouw volledige controle.

 • Beheer jouw account, kaart en laadstations op afstand
 • Bedien de toegang tot de laadpaal met een RFID-laadkaart of app
 • Krijg waardevolle inzichten in jouw laadsessies

De voordelen van thuis laden

01.

Kostenefficiënt

Vergeleken met het kopen van uw elektriciteit via een derde partij, kunt u profiteren van de relatief goedkope elektriciteit van uw eigen elektriciteitsnet.

02.

Bediening op afstand

Met slimme oplaadfuncties zoals afstandsbediening kunt u het opladen van uw voertuig stoppen en starten met één druk op de knop.

03.

Duurzaam

Sluit jouw thuislaadpaal aan op je zonnepanelen of een andere hernieuwbare energiebron om emissievrij te rijden.

04.

Robuust

Laadstations voor thuisgebruik zijn er in verschillende soorten en maten en zijn ontworpen voor alle weersomstandigheden.

05.

Eenvoudig

Doordat je thuis gemakkelijk kunt laden, hoef je de weg niet meer op om je elektrische auto vol te laden.

06.

Veelzijdig

Met vermogens van 3,7 kW tot 22 kW zijn thuislaadstations geschikt voor elke elektrische auto.

Veelgestelde vragen

Door een laadpaal te installeren bij jouw huis of appartement, kun je je elektrische auto opladen terwijl je eet, slaapt en met andere dingen bezig bent. Zonder inspanning zorg je ervoor dat jouw auto de volgende ochtend klaar is voor gebruik.

In het algemeen zijn er drie verschillende type laadpalen: level 1, level 2, en level 3. Level 2-laadpalen zijn veruit het meest geschikt voor woningen en appartementen, omdat ze aanzienlijk sneller opladen dan level 1-laadpalen en meestal geen dure uitbreidingen van het elektriciteitsnet vereisen zoals de level 3-snelladers.

Thuislaadpalen zijn vaak level 2-laadpalen en kunnen ergens tussen 3,7 en 22 kW aan vermogen leveren. Deze laadpalen dienen te worden aangesloten op de elektriciteitsvoorziening van je huis op één- of drie-fase(n). Met een level 2-laadpaal op maximaal vermogen laad je in één uur ongeveer 120 km* bereik bij.

Ter vergelijking
: level 1-laadpalen, die je rechtstreeks in je stopcontact steekt, hebben een maximaal vermogen van 2,3 kW. Met een level 1-laadpaal kun je in één uur dus maximaal 20 km* laden.

Thuislaadpalen zijn ook voordeliger dan publieke laadpalen, omdat ze gebruik maken van goedkopere elektriciteit tijdens daluren of duurzame elektriciteit opgewekt door eigen energievoorzieningen, zoals zonnepanelen.

Bekijk onze EVBox Elvi om meer te leren over de specifieke kenmerken van een thuislaadpaal.

*Berekeningen zijn gebaseerd op een gemiddeld verbruik van 18 kWh per 100 km. Daadwerkelijk verbruik is afhankelijk van het voertuig, rijgedrag en de weersomstandigheden.

Met een level 2-laadpaal voor woningen kunnen de meeste bestuurders hun elektrische auto 's nachts opladen en de volgende dag met een volle accu de weg weer op.

Level 2-laadpalen hebben een maximaal vermogen van 22 kW. Met 22 kW kan de laadpaal een Tesla Model 3 volledig opladen in ongeveer 3 uur en 45 minuten. Level 2-laadpalen zijn ideaal voor thuisgebruik, omdat ze een relatief hoog vermogen leveren zonder dat er dure uitbreidingen van het elektriciteitsnet nodig zijn, afhankelijk van desbetreffende locatie uiteraard.

Echter, spelen er meerdere factoren mee. De snelheid van thuislaadpalen varieert afhankelijk van het type laadpaal (één-fasig of drie-fasig, 16 A of 32 A), de capaciteit van de woning en het automodel. Om een beter inzicht te krijgen in de verschillende laadsnelheden van een level 2-laadpaal, volgt hier een overzicht van de laadtijden van een Tesla Model 3:

Level 2: 1-fase, 16A 3,7 kW 14u45m
Level 2: 1-fase, 32A 7,4 kW 7u20m
Level 2: 3-fase, 16A 11 kW 5u00m
Level 2: 3-fase, 32A 22 kW 3u45m

Naast het kiezen van het type laadpaal, hangt de snelheid waarmee je thuislaadpaal jouw elektrische auto oplaadt ook af van de hoeveelheid energie die je van het elektriciteitsnet kan afnemen. Sommige woningen zijn mogelijk niet voorzien om 22 kW wisselstroom te leveren, wat invloed heeft op de laadsnelheid.

Om de gewenste laadsnelheid te bereiken, kan het mogelijk zijn dat je jouw netaansluiting moet upgraden. Voordat je dat doet, is het belangrijk dat je weet waartoe jouw auto in staat is.

De elektrische auto is de doorslaggevende factor voor de laadsnelheid, vanwege de stroomomvorming die plaatsvindt in de auto. Aangezien de stroom van het elektriciteitsnet wisselstroom (AC) is en de accu van een elektrische auto oplaadt met gelijkstroom (DC), moet de stroom worden omgezet. Als de AC/DC-omvormer van een elektrische auto slechts een omvorming van 11 kW per uur toelaat, zal de elektrische auto er, ook al kan de laadpaal een vermogen van 22 kW leveren, twee keer zo lang over doen om op te laden.

Voor een Tesla Model 3 is een drie-fasige, 11 kW-laadpaal het meest geschikt vanwege de capaciteit van de omvormer (11 kW) en de accugrootte van de auto. De eigenaar van een Nissan Leaf kan beter kiezen voor een één-fasige, 32 A-laadpaal vanwege de capaciteit van de omvormer (6,6 kW) en relatief kleine accu. Het is belangrijk om hiervan een overzicht te hebben, zowel voor jouw huis als voor je auto, als je overweegt een laadpaal voor thuis te kopen.

Het korte antwoord is ja: thuislaadpalen werken in principe met alle soorten elektrische personenauto's.

Er zijn echter een paar variabelen. Of een bepaalde elektrische auto compatibel is met de specifieke thuislaadpaal hangt af van de connector van de auto, het type connector van de laadkabel (CHAdeMO of CCS2) en of de kabel van de laadpaal een vaste kabel is of niet.

Als je een laadpaal voor jouw huis of appartement wilt kopen, is deze specifiek afgestemd op je eigen elektrische auto. Sommige auto's laden dan langzamer op dezelfde laadpaal.

Hoe zit het met het thuis opladen van Tesla's?

Met elke level 2-laadpaal kun je jouw Tesla opladen, op voorwaarde dat je de juiste connector hebt voor de laadpaal. Hoewel Tesla ook een eigen laadpaal voor thuis aanbiedt, zijn Tesla's compatibel met veel andere laadpaalmerken via een CC2- of CHAdeMO-adapter.

De prijs voor het thuis opladen van uw voertuig hangt volledig af van hoeveel u betaalt voor elke kilowattuur (kWh) verbruikte elektriciteit.

In de VS bedraagt de gemiddelde prijs per kWh ongeveer 0,13 dollar, terwijl dat cijfer in de EU met een gemiddelde binnenlandse prijs van 0,21 euro relatief hoger ligt. En binnen de EU lopen de elektriciteitskosten sterk uiteen. In Duitsland bijvoorbeeld loopt de prijs per kWh op tot gemiddeld ongeveer 0,30 euro. Bovendien veranderen deze prijzen op bepaalde momenten van de dag; u betaalt waarschijnlijk meer voor het opladen overdag dan midden in de nacht.

Maar wat betekent dit? Als u een Nissan Leaf met een accu van 62 kWh volledig wilt opladen in de EU, betaalt u ongeveer € 13 met een maximaal bereik van 364 km. Wil je echter een Tesla Model X met zijn grotere 95 kWh-batterij opladen, dan kost dat eerder 20 euro met een bereik tot 625 km.

Om de prijs van het opladen laag te houden, kunt u uw residentiële EV-laadstation aansluiten op een laadbeheerplatform. Laadbeheerplatforms hebben intelligente functies zoals autostart - waarbij het opladen wordt gestart tijdens perioden met lage kosten - en dynamische load balancing - waarbij het energieverbruik tussen een laadstation en andere apparaten met een hoog energieverbruik op een veilige manier wordt gebalanceerd.

Op de lange termijn hangt het van een aantal factoren af hoeveel het kost om uw EV thuis volledig op te laden. De uiteindelijke kosten zijn echter nog steeds relatief lager dan voor voertuigen met verbrandingsmotor, om nog maar te zwijgen van de lagere kosten voor het milieu door de CO2-uitstoot en voor onze gezondheidszorg door de luchtvervuiling.

Net als de kosten van alle hardwareapparaten, variëren de installatiekosten van een residentieel laadstation voor elektrische voertuigen sterk, afhankelijk van uw locatie, uw vereisten en of u hulp nodig hebt om het laadstation te installeren.

De algemene vuistregel is dat hoe meer vermogen een laadstation kan leveren, hoe duurder het wordt. Niveau 2 laadstations kunnen tussen 600 en 1.500 euro kosten (aan beide zijden van de Atlantische Oceaan), op voorwaarde dat u uw elektriciteitsvoorziening niet hoeft te upgraden.

Voordat u investeert, is het belangrijk dat u zich afvraagt:

 • Wat is het maximale vermogen waarmee mijn voertuig kan worden opgeladen?
 • Welk vermogen kan mijn huis leveren?

De antwoorden op deze twee vragen zullen rechtstreeks van invloed zijn op welk residentieel laadstation aan uw behoeften voldoet. Om een EV-laadstation bij u thuis te installeren, kunt u zowel 1-fase als 3-fase stroom gebruiken. Het verschil tussen beide is het aantal geleiders waar de stroom doorheen stroomt (respectievelijk één of drie). 3-fasig laden kan meer vermogen overbrengen dan 1-fasig laden (22 kW tegenover 7,4 kW maximaal vermogen), maar de installatie kan moeilijker en duurder zijn.

Welk laadstation u ook kiest, de installatie moet worden uitgevoerd door een erkend elektricien.

Wanneer u de prijs van een residentieel EV-laadstation berekent, moet u er rekening mee houden dat overheden en energiebedrijven in Europa en Noord-Amerika stimulansen hebben die elektrische voertuigen promoten en op bepaalde plaatsen de kosten van laadpoorten subsidiëren. Lees hier meer over Europese stimuleringsmaatregelen.

Het verschil tussen voordelig thuis opladen en thuis opladen waarbij u niet betaalt, komt neer op de functies die het laadstation biedt. Functies zoals het gebruik van gepland opladen, energie van het net of zonnepanelen, en het optimaliseren van uw oplaadervaring dragen allemaal bij tot kosteneffectief opladen. Hier zijn vijf functies die u moet overwegen:

 1. Gepland opladen: met gepland opladen kunt u uw EV opladen tijdens daluren, wanneer de kosten het laagst zijn, en uw netaansluiting beschermen tegen overbelasting.
 2. Monitoring van laadsessies: door uw laadinzichten in de gaten te houden, kunt u inzicht krijgen in zowel het stroomverbruik als de kosten en uw laadschema daarop afstemmen.
 3. Groene energievoorziening: door uw laadstation aan te sluiten op een groene energievoorziening zoals zonnepanelen, kunt u uw eigen elektriciteit produceren en uw afhankelijkheid van elektriciteit van het net (en uw kosten) verminderen.
 4. Load balancing: door stroom te verdelen tussen meerdere EV's tijdens het opladen, optimaliseert load balancing de stroomoutput zodat het opladen slim, veilig en gelijkmatig wordt verdeeld.
 5. Vergoeding voor werknemers: Als u een werknemer bent, bestaat de kans dat uw werkgever wil bijdragen aan uw oplaadkosten. Bij automatische terugbetaling factureert de laaddienstverlener het verbruik van een werknemer aan de werkgever of wagenparkbeheerder en betaalt dit bedrag automatisch terug aan de werknemer.

Voordat u in een laadstation investeert, is het belangrijk om na te gaan welke van deze functies bij uw behoeften passen en of het laadstation dat u kiest ze biedt.

Benieuwd naar meer?

Ontdek meer over thuis laden

Alles wat je moet weten over thuisladen

Lees verder

Vier overwegingen die mensen maken voordat ze een thuislader kopen

Lees verder

Heb je een laadpaal nodig voor een elektrische auto?

Lees verder

Klaar om jouw laadervaring thuis te beginnen?